Sint Antonius en Martinusgilde - Cuijk

Het Uniform

Voor 1960 bestond het uniform uit slechts een pet en een sjerp. De Gildezusters droegen een poffer. In 1960 kwamen er echte uniformen, in de wandeling 'politiepakken' genoemd omdat ze daar inderdaad sterk op leken.
Op 12 augustus 1972 werden wederom nieuwe uniformen in gebruik genomen met een feestelijke ceremonie. Het compleet andere ontwerp was ontleend aan een middeleeuws tafereel. Het Gilde kreeg zo een echt middeleeuws uiterlijk. Het bestond uit een wollen groene kniebroek en een rode jas met losse witte kraag en manchetten. Het werd gecompleteerd met een zwarte ronde vilthoed met witte veer, riem, witte kniekousen en zwarte schoenen. De officieren kregen een groene veer, de Koning een rode veer op de hoed.
Het jeugduniform had een rode cape in plaats van een jas en een groene baret met witte baretveer. De Gildenzusters droegen een rode cape en een zwarte wikkelrok. De Koningin droeg eenzelfde zwarte wikkelrok en een lange donkerblauwe fluwelen mantel, de Hofdame een korte mantel van dezelfde kleur.
Na de heroprichting in 1980 dragen de Hoofdlieden een normaal zwart pak. Aanvankelijk met een blauwe sjerp met daarop de naam van het Gilde geborduurd. Na de komst van het nieuwe hoofdvaandel in 1993 met zijn goudgele basiskleur, werden gele sjerpen gedragen.

Het Huidige Uniform

Na circa 2 jaar voorbereiding zijn op 12 juni 2000 de huidige uniformen in gebruik genomen. Op details na blijft het ontwerp van het uniform ongewijzigd maar is wel gemaakt van een moderne, beter draagbare stof. Belangrijkste wijziging is dat de ronde vilthoed is verruild voor een driehoekige hoed met witte veer (groen voor de officieren en rood voor de Koning). De mantels van Koningin en Hofdame zijn nu in geel uitgevoerd, passend bij de hoofdkleur van het vaandel. Nieuw detail is de bontkraag voor de Koningin. Daaronder dragen zij een rode wikkelrok. De overige dames dragen een groene rok zodat de kleurcompositie (rood en groen) hetzelfde is als bij de heren. De juniorleden dragen nu een hes in plaats van een cape. Ook vernieuwd zijn de sjerpen (nu voorzien van geborduurde titels) voor de Hoofdlieden en de vendels waarin dezelfde gele kleur is verwerkt. Door het aanbrengen van de gele accenten komt het Gilde veel kleurrijker over dan voorheen. De nieuwe kleding werd geleverd door de firma van HERP uit Tilburg.
De aanschaf van de nieuwe kleding werd mede mogelijk gemaakt door o.a. het Anjerfonds, Stichting Katholieke Noden, Rabobank Land van Cuijk Noord, de Industriële Kring Land van Cuijk en Noord Limburg en de steun van de Cuijkse Parochie en burgerij.

Tamboer


Terug naar de inhoudsopgave