Sint Antonius en Martinusgilde - Cuijk

Vaandel

Het huidige vaandel werd op 17 januari 1993 (Sint Antoniusdag) in gebruik genomen. Het ontwerp van de Cuijkse vormgever Henri Elbers is gebaseerd op het logo van de Martinusparochie. Dit stelt voor Sint Martinus te paard met bedelaar en is ontworpen door de Cuijkse beeldend vormgever Berry Hermans. In gelijke stijl is een voorstelling van Sint Antonius Abt ontworpen. De beide patroonheiligen staan in een goudgele achtergrond. In het rode kader ontstaan door onderbrekingen in de hoeken een aanduiding van het Bourgondische kruis alsmede 8 rode merletten op een goud-gele achtergrond zoals in het gemeentewapen. Het vaandel is gemaakt van japanse zijde in mozaïktechniek (1.80m x 1.80m) door atelier Waters. Het oude vaandel hangt permanent in de Martinuskerk tentoongesteld.

Terug naar de inhoudsopgave

Activiteiten

De belangrijkste activiteit van het Gilde is het Koningschieten op tweede Pinksterdag. De avond ervoor komen de Gildenzusters bijeen ten huize van de aftredende Koning om de houten vogel (het doel waarop wordt geschoten) te versieren (het "vogelpeelen").
Het Gilde heeft twee patroonsheiligen en beide naamdagen worden gevierd. De Martinusparochie viert het Martinusfeest rond 11 november waaraan het Gilde actief meedoet. Rond Antoniusdag (17 januari) heeft het Gilde haar jaarlijkse grote feestavond ("teeravond") maar gaat daarvoor eerste ter misse om eer te betonen aan Sint Antonius.
Voorts organiseert het Gilde voor de eigen leden en introducees de zomercompetitie op geweer en kruisboog en naar behoefte en afhankelijk van het weer een fietstocht, barbeque of iets anders gezelligs. Daarnaast doet het Gilde mee aan diverse activiteiten in het dorp, van de Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk en van de Federatie van Noord Brabandse Schuttersgilden. Er is regelmatig overleg met de andere Gilden in de gemeente resulterend o.a. in het gezamenlijke Gemeente Koningschieten.

Zie ook de jaaragenda

Terug naar de inhoudsopgave